Поријекло презимена Тртић 

није за сада недвосмислено  разјашњено, и још траје потрага за поузданим историографским подацима. Највише о поријеклу овог презимена, као и других презимена уначке долине има у познатом дјелу попа Петра Рађеновића "Унац"  ( Петар Рађеновић, Унац, С.А.Н.У., Српски етнографски зборник 56, Насеља и порекло становништва 30, Београд 1948 ).

Ту се каже "да су се старином презивали Јагодићи, а насељавали се "негде на Дрини". Тртићи су се селу Преодац под Великим Шатором, између Великог и Малог Кука настанили међу првим , од прије неколико вијекова кад је и село настало као такво . Јован Станишић (85 ) причао је аутору монографије о уначкој области да се овдје настанио његов прађед (што значи да се то отприлике односи на вријеме друге половине 18. вијека-при. аут.) - на мјесту где су прије њих живјели Тртићи и Ђукићи "који су се одселили у правцу Бањалуке. Међу презименима у Босни, Тртићи су забиљежени као православни Срби крајем 19. вијека у двије парохије: Кола код Бањалуке, са славом Никољдан, и у Сарајеву, са славом Петровдан. У то исто вријеме у области Ливна, у парохијама Врбица и Челебић постоје само Тртеље са славом Никољдан. Склони смо претпоставци да им је ово најприје био "презименски надимак" који се затим усталио као право презиме. У областима Хрватске, у Лици и Далмацији, забиљежена су само презимена Тртица у Омсици код Брувна и Врховинама више мејста око Језерана, са славом Јовандан, и Тртањ у Госпићу без података о крсном имену. Јагодићи су се разгранали на више породица са различитим презименима, међу којим су и Тртићи.

Самих Јагодића има свега неколико кућа у Босанској Крајини, а постоје бар три различите верзије о њиховом поријеклу и правцу досељавања у Преодац и Тичево. По једној, они су сви најприје били у Рорама, а одатле се доселили у Преодац и Тичево. По другој, они су дошли од Ливна (преко Грахова) пре два вијека. Свакако да постоји веза између Јагодића и Тртића јер се по подацима с краја 19. вијека Јагодићи јављају у Босни: Ламиначка област код Градишке, Рекавице код Бања Луке и Бања Лука, Поповићи код Гламоча и Ливно. Сви славе Никољдан, мада међу Јагодићима у Босни има породица и са другачијим славама и то око Кључа, Тешња, Мркоњић-Града, Прњавора, Травника, Дервенте и Градишке. По једном предању, Тртићи требало би да буду заиста поријеклом од Јагодића са Дрине, одакле су преко Травника стигли до Ливна и Грахова, да би се трајно настанили под Шатором. За Јагодиће у Лици и Крбави постоји податак о само једној кући у Лешћу, док их М. Радека биљежи са само једном славом - Никољдан, што иде у прилог тврдњи Петра Рађеновића

Joomla templates by a4joomla